Könyv: Pálinkafőzés

Címkék: pálinka könyvajánló

2011.01.02. 18:03

Békési Zoltán, Pándi Ferenc: Pálinkafőzés

  A Mezőgazda kiadó gondozásában 2005-ben megjelent könyv még bőven a 2010-es új pálinka törvény előtt íródott és ez sajnos látszik is rajta. A jelenleg magyarul kapható három könyv közül ez a legkevésbé használható, feltéve persze, ha az ember nem egyszerre nagyüzemi pálinkafőzésbe akar kezdeni és akad pár milliója a ciha párnában. Aki viszont tényleg ilyen komolyan gondolja művelni a szakmát az erősen kétlem, hogy egy könyvből szeretné megtudni a mit és hogyant.

 Pedig nem indul rosszul. Az első fejezet, az elméleti alapozás a már említett 3 könyv közül itt a legalaposabb. Sokkal inkább emlékeztet az egyetemi tankönyveimre mint a "for Dummies" sorozat tagjaira. Szépen leírja mi és miért történik míg a gyümölcsből cefre, a cefréből pedig finom pálinka lesz. Az ember megtudja miért is melegszik a cefrés hordó (az erjedés során energia szabadul fel) vagy hogy miért kell légmentesen lezárva tartani azt (dögöljenek csak azok a kis mocsok ecetsavat kakiló mikroorganizmusok. Mindezt olvasható, érthető formában.

Sajnos innen a könyv számomra megindul a lejtőn lefelé. Gyanítom más kapta kézbe a pennát, mert nem csak hogy csak a nagyüzemi lepárlásról van szó, de már szinte elitista arrogancia jelenik meg az írásban. Egy szóval nem mondom, hogy nem igaz ami a könyvben olvasható, de egyértelműen nem annak szól aki a maga szórakoztatására szeretne pálinkát főzni és akinek a finom folyékony végeredmény csak hab a tortán, de nem gazdasági létkérdés.

A "kisüsti" főzésről szóló rész tükrözi legszebben, hogy miért is nem a hozzám hasonlóknak szól a könyv:

A vörösréz sisak mérete és alakja, valamint a legalább 6-8 m hosszú, 80-100 mm átmérőjű, 20-30°-os szögben az üst irányba lejtő páracsövek mint léghűtéses deflegmátorok szintén igen fontos részei a kisüsti pálinkafőzdének.

Nos, nem. Nem tudom mekkora lesz a pálinkafőzőm, de hogy 6 méter hosszú csövet nem tudok sehova se tenni az biztos! Aztán jön a palackozás, raktározás, kereskedelmi forgalmazás, a minőségirányítási rendszerek és a jogi és jövedéki szabályozás leírása. Ez utóbbi kettő önmagában 50 oldal és természetesen már nem aktuális. Utolsó fejezetként még egy vállalkozási ismeretek című fejezetet is kapunk ajándékba.

Összefoglalva biztos jó könyv ez, de nem annak aki az új pálinka törvény miatt végre maga is ki szeretné próbálni otthon, kicsiben, hogy tud-e valami finomat alkotni. Az első 30 oldal tényleg tetszett, de csak ezért a 3900 Ft borsos ár. Nem javaslom senkinek a megvételét.

A bejegyzés trackback címe:

https://cseresznyeskert.blog.hu/api/trackback/id/tr92605432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása