Joseph Pischl: Párlatok készítése
Anyagminőségben egyértelműen a legszebb a pálinka főzésről magyarul jelenleg kapható 3 könyv közül. 186 oldal fényes papírra nyomott színes képekkel illusztrált irományról van szó. Sajnos a minőség a könyvkötésnél már úgy látszik elfogyott a raktárról, mert már az első végigolvasás után elkezdték a lapok a felszabadító aknamunkát, 2-3 után pedig egész fejezetek szakadtak ki az anya
országkönyv testéből. Kár érte.
Sógoréknál mindig is szabad volt odahaza pálinkát (Schnapsot) főzni és ez érződik is a könyvön. Hiába Prof. Dipl. Ing. a szerző (szomszédunknál erősebb a rangkórság mint idehaza), maga a könyv két lábbal áll a földön és pontosan arról szól amiről én szerettem volna olvasni: Mit tegyen Gipsz Jakab ha pálinkát akar főzni a kertben?
A könyv lépésről lépésre szépen végigvezeti az olvasót a gyümölcs leszedésétől a pálinka elfogyasztásáig, érthetően, szépen gyakorlati tanácsokkal ahogy azt kell. Itt nincs szó számítógép vezérelte ellenőrző rendszerekről ellenben kapunk tippet arra, hogyan is válasszuk el az előpárlatot a középpárlattól egyszerűen kis poharakkal. Egyetlen negatívuma van a könyvnek az én szememben, mégpedig hogy szolgalelkűen lett fordítva osztrákból.
Hogy decis pohár helyett 1/8 l-esről (acht'l) van szó, hát üsse kő. A tárnicsról vagy a császárgyökérről szóló részek elolvasásától sem lett semmi bajom, bár kizártnak tartom, hogy az én környékemen valaha is találnék annyi tárnics gyökeret, hogy érdemes legyen nekiállni lepárolni. De hogy a könyv végén miért kellett 30 oldalt rászánni az osztrák jogszabályok részletes leírásának lefordítására azt valószínűleg csak akkor fogom megérteni, ha már eleget kóstolgattam a magam főzte Geistet :)
Az Agroinform kiadásában megjelent könyv mindenképp megéri 3000 Ft körüli árat.
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Pálinka kisokos 2011.08.15. 10:03:29
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.