Joseph Pischl: Párlatok készítése

   Anyagminőségben egyértelműen a legszebb a pálinka főzésről magyarul jelenleg kapható 3 könyv közül. 186 oldal fényes papírra nyomott színes képekkel illusztrált irományról van szó. Sajnos a minőség a könyvkötésnél már úgy látszik elfogyott a raktárról, mert már az első végigolvasás után elkezdték a lapok a felszabadító aknamunkát, 2-3 után pedig egész fejezetek szakadtak ki az anyaországkönyv testéből. Kár érte.

Sógoréknál mindig is szabad volt odahaza pálinkát (Schnapsot) főzni és ez érződik is a könyvön. Hiába Prof. Dipl. Ing. a szerző (szomszédunknál erősebb a rangkórság mint idehaza), maga a könyv két lábbal áll a földön és pontosan arról szól amiről én szerettem volna olvasni: Mit tegyen Gipsz Jakab ha pálinkát akar főzni a kertben?

A könyv lépésről lépésre szépen végigvezeti az olvasót a gyümölcs leszedésétől a pálinka elfogyasztásáig, érthetően, szépen gyakorlati tanácsokkal ahogy azt kell. Itt nincs szó számítógép vezérelte ellenőrző rendszerekről ellenben kapunk tippet arra, hogyan is válasszuk el az előpárlatot a középpárlattól egyszerűen kis poharakkal. Egyetlen negatívuma van a könyvnek az én szememben, mégpedig hogy szolgalelkűen lett fordítva osztrákból.

Hogy decis pohár helyett 1/8 l-esről (acht'l) van szó, hát üsse kő. A tárnicsról vagy a császárgyökérről szóló részek elolvasásától sem lett semmi bajom, bár kizártnak tartom, hogy az én környékemen valaha is találnék annyi tárnics gyökeret, hogy érdemes legyen nekiállni lepárolni. De hogy a könyv végén miért kellett 30 oldalt rászánni az osztrák jogszabályok részletes leírásának lefordítására azt valószínűleg csak akkor fogom megérteni, ha már eleget kóstolgattam a magam főzte Geistet :)

Az Agroinform kiadásában megjelent könyv mindenképp megéri 3000 Ft körüli árat.

A bejegyzés trackback címe:

https://cseresznyeskert.blog.hu/api/trackback/id/tr662605459

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pálinka kisokos 2011.08.15. 10:03:29

> A pálinka nem holmi nagyipari termelés végeredménye, és nem is a gyáróriások tömegterméke. A pálinka a magyar gasztronómia különlegessége, a pálinkafogyasztás nemzeti sajátosságunk, kultúránk része. A pálinka története Az 1300-as években kezdet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása